Nästa World Gymnaestrada hålls i Amsterdam (Nederländerna) 30 juli – 5 augusti 2023. Sidan kommer att uppdateras då mer information blir tillgänglig. Vill du själv hålla koll läs till exempel på voimistelu.fi under tapahtumat ja kilpailut —> World Gymnaestrada eller på evenemangets officiella hemsida (https://worldgymnaestrada2023.com/en/).
Utöver det finns massor med inspirerande klipp på youtube.

World Gymnaestrada är ett gymnastikevenemang som vanligtvis samlar runt 20 000 gymnaster från 50 olika länder. År 2023 ordnas festivalen i Amsterdam, Nederländerna från den 30 juli till den 5 augusti. Första Gymnasestradan ordnades år 1953 vilket gör att år 2023 ordnas den för 17de gången, 70 år efter den första festivalen. Festivalens syfte är att främja och fira mångfalden inom gymnastik i ett evenemang helt utan tävlingar. Gymnaestradan är en upplevelse utan motstycke.

Vem riktar sig festivalen till?
Alla medlemmar i gymnastikföreningar som hör till Finlands gymnastikförbund får delta. Motionärer, gymnaster, dansare, hobbygymnaster, och tävlande gymnaster. Alla bör ha gymnastikförbundets licens. Dem med ett intresse för gymnastik, motion och gemenskap. Är man är under 18 år och vill delta i Gymnaestradan behöver man ha en förmyndare med sig, samt samtycke av sina vårdnadshavare. Gymnaestrada är något för hela familjen. En medlem i NGK- Artistica kan delta.

Vad händer under festivalen?
Under dagarna kan man se hallprogram och torguppvisningar och på kvällarna ordnas det galauppvisningar och förstås får man välja själv vad man ser på; möjligheterna är många. Halluppvisningarna är fortlöpande mellan ungefär klockan 9-18 under festivalens gång. En öppning- och avslutningsfest första respektive sista dagen ordnas.

Områdena som används i Amsterdam 2023 är RAI Amsterdam Convention Center och Olympic Stadium.

Här är ett klipp ur en av de mäktigaste kvällsgalorna; FIG-galan https://www.youtube.com/watch?v=IxOh5ts90gE

Vad kan man delta i under festivalen?
Man kan som gymnast delta i festivalen genom att vara med i något av de program som Finland representerar med under festivalen. Finlands Svenska gymnastikförbund (FSG) ansöker om två hallprogram, varav den ena – Norra kvarten- övas in i Österbotten. I detta brukar gymnaster från Artistica delta. Överlag finns för finländare möjlighet att uppträda i massprogram, halluppvisningar, uppvisningar på stadsscener och eventuellt under nordisk afton och FIG galan. Föreningen koordinerar och ansöker om dessa.

Utöver det finns möjlighet att anmäla sig till World team, vilket är ett internationellt massprogram, där gymnaster från hela världen kan delta. Programmet presenteras ett år innan gymnaestradan och inövas i olika länder i olika föreningar och under själva evenemanget med två samövningar. Programmet visas under avslutningsfesten bland annat.

Vad vi från Artistica kommer att ordna klarnar vid ett senare tillfälle.

Kostnader
Deltagarpasset för föregående festivaler har kostat runt 255 € och innefattar:
* Deltagarrättighet på World Gymnaestrada
* inträde till halluppvisningar, massuppvisningar och andra evenemang under festivalen (hit räknas inte galauppvisningar som ordnas på kvällarna).
* transport med kollektivtrafik på hela festivalområdet
(obs! passet innefattar inte resekostnader till och från Amsterdam, kost, logi eller försäkringar)

Skolinkvartering (8 nätter) inklusive frukost kostar ca 200 € (andra logialternativ såsom hotell finns också)

Lunchkuponger (=7 luncher) kostar ca 100 €

Kläder och andra produkter som behövs beställs på förhand och presenteras i god tid innan festivalen. Finlandsdräkten är obligatorisk i öppningsinmarschen, där deltagarna marscherar in per land på stadion. Man kan också följa med marschen från läktaren (då krävs inte dräkten)

Planera på förhand
Det lönar sig att i tid göra beslutet om att delta i Gymnaestradan. Beslutet ger verksamheten planmässighet, målinriktning och gemenskapskänsla. Man hinner i lugn och ro hinna samla ihop sin resekassa. Målet är upplevelsefyllda gymnastikevenemang och minnen för livet. Gymnaestrada är något ingen vill missa.


En sida på facebook för de intresserade är på ingång, så håll utkik!