Äntligen får de tävla igen

Förra helgen inledde redskapsgymnasterna sin tävlingssäsong då Vasa redskapsfantaster (Vaasan Telinetaiturit) stod som värdar för nationella tävlingar i Artistisk gymnastik, i Volthallen i Vasa. Totalt deltog över 200 gymnaster och många olika föreningar var representerade. Från Närpes och NGK-Artistica deltog 14 flickor i klasserna B-D. I våras blev det endast en tävling innan restriktionerna trädde i kraft och tävlingarna inhiberades, så det var glada och förväntansfulla flickor som kom till Vasa. På grund av rådande omständigheter var det ett lite annat upplägg än vanligt. Ingen publik tilläts vara på plats utan istället hade arrangörerna ordnat så man kunde följa med tävlingarna via en livestream på nätet.

I kvinnlig artistisk gymnastik deltar man på fyra olika redskap: hopp, räck/barr, bom och matta. I de lägre klasserna (B-D) får man poäng upp till 10,0 på varje redskap och den totala poängen räknas ihop och den motsvarar sedan en viss kategori, där I (=1) är lägst och VII (=7) är högst. För att få byta till en högre tävlingsklass krävs att man får stigningspoäng, och det betyder minst kat. IV (=4) på en nationell tävling.

Närpesflickorna gjorde bra ifrån sig och utförde mycket fina serier, trots det långa tävlingsuppehållet. B-flickorna var först ut på lördag och i klass B yngre kom Jennifer Blomberg på en delad tionde plats med poäng i kategori 4. Ellie Granbäck och Tove Norrgrann fick båda poäng i kategori 3. I klass B äldre kammade Mia Pohjonen hem en silvermedalj och poäng i kategori 6. Ella Risberg kom på en fin åttonde plats och poäng i kategori 4, likaså kategori 4 för Tilde Bergström. Tävlingen fortsatte med klass C och där fick vi också se fina serier. I klass C yngre fick Melina Malmberg poäng i kategori 4.

På söndagen var det dags för D-flickorna och för flera av dem var det första tävlingen i en ny tävlingsklass. De klarade sina serier fint och var nöjda med sina prestationer. Sedan fortsatte ännu tävlingarna med de högre klasserna och totalt blev det alltså två hela dagar av fin gymnastik.

Ida Skutnabba-Virta

Kategorier:
Okategoriserade