Nervöst men roligt då tävlingssäsongen inleddes

Förra helgen inledde redskapsgymnasterna från Närpesföreningen NGK-Artistica sin tävlingssäsong då Vasa redskapsfantaster (Vaasan Telinetaiturit) stod som värdar för nationella tävlingar i artistisk gymnastik. Det var en lite annorlunda tävling med en del specialarrangemang p.g.a.pandemiläget. Klasserna B-D tävlade på plats i Volthallen iVasa medan klasserna E-H samt landslagslinjen (MJ) deltog online eller virtuellt. Detta betyder att gymnasterna gör sina serier i den egna gymnastiksalen där de filmas och sedan bedöms de direkt av domare via Zoom (klasserna E-H) eller som i MJ-flickornas fall där filmerna skickades in redan på onsdag, men domarna gjorde sin bedömning under tävlingshelgen.

Totalt deltog runt 110 gymnaster och många olika föreningar var representerade. Från Närpes och NGK-Artistica deltog 14flickor i klasserna B, D och MJ1. Det är länge sedan tävlingar kunnat ordnas med publik, inmarsch och prisutdelning så det var kanske lite extra nervöst för de flickor som fick delta på plats i Vasa. Men stämningen var på topp och flickorna visade att alla träningstimmar gett resultat. 

I kvinnlig artistisk gymnastik deltar man på fyra olika redskap: hopp, räck/barr, bom och matta. I de lägre klasserna (B-D) får man poäng upp till 10,0 på varje redskap och den totala poängen räknas ihop och den motsvarar sedan en viss kategori, där I (=1) är lägst och VII (=7) är högst. För att fåbyta till en högre tävlingsklass krävs att man får stigningspoäng, och det betyder minst kat. IV (=4) på en nationell tävling. På landslagslinjen ges poäng för varje redskap och totalpoängen räknas ihop men inga kategorier ges. Här krävs det t.ex. 32 poäng för att stiga från klass 1 till klass 2.

Närpesflickorna hade en lyckad helg och utförde fina serier.B-flickorna inledde tävlingarna på lördag och i klass B yngre kom Leia Wilson på en fin andra plats med poäng i kategori 4. Ellie Granbäck i klass B äldre kom på fjärde plats bland hela 26 flickor, också hon med poäng i kategori 4. Senare under dagen var det dags för D-flickorna och i klass D äldre fick Fanny Sillanpää och Melina Malmberg ta emot pris. Fanny kom på femte plats och Melina på nionde plats. Fanny fick poäng i kategori 4.

Flickorna på landslagslinjen fick sina serier bedömda på söndagen och när poängen trillade in kunde vi med glädje konstatera att både silver- och bronsmedaljen gick till Närpes. Tuva Wilson kom på andra plats och Isa-Li Lärka blev tredje. 

Nytt för i år är att alla klasser också deltar i en lagtävling. De tre bästa poängen per redskap räknas ihop för varje förening och sedan slås dessa ihop till den totala poängen för respektive förening. Eftersom redskapsgymnastik är en individuell gren är det roligt att man också kan delta som lag där allas insats är lika viktig. Även i lagtävlingarna gick det fantastiskt fint för Artisticas flickor. I klass D blev det en bronsmedalj, medan flickorna på landslagslinjen drog till med en guldmedalj.

Nästa helg fortsätter tävlingarna, den här gången i Jakobstad. Och senare under våren blir det både ÖID- och FSG-mästerskap

Ida Skutnabba-Virta

Kategorier:
Okategoriserade